Carabus auratus – Biegacz złocisty

Carabidae – Biegaczowate
Ubarwienie metalicznie zielonozłote, lub czerwonozłote, sporadycznie niebieskie, a nawet niemal czarne. Pierwsze 4 człony czułków czerwonopomarańczowe. Głaszczki czerwonopomarańczowe. Nogi czerwone, lub pomarańczowe.

Wielowieś 18.04.2011 Fot. Ryszard Orzechowski

Wielowieś 18.04.2011 Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Niezbyt pospolity, a wielu regionach wręcz rzadki
  2. Biotop. Pola, łąki, doliny rzeczne, ogrody; unika lasów
  3. Wymiary. 17-30 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesieni. Aktywny głównie w ciągu dnia. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Lubuskie. Na Wyżynie Łódzkiej bardzo rzadki, wykazywany z lasów rogowskich ponad 50 lat temu
  6. Pokarm. Bezkręgowce, padlina, młode gryzonie oraz padalce i inne jaszczurki, sporadycznie grzyby a nawet pokarm roślinny
  7. Podobne. Typowo leśny Carabus auronitens różni się ubarwieniem czułków i głaszczek. Nogi u mniejszego Carabus nitens są czarne
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski
  9. C.auratus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s