Cychrus attenuatus – Stępień górski

Carabidae – Biegaczowate
Całe ciało czarne poza czerwonobrązowymi goleniami i żuwaczkami. Głowa i sercowate przedplecze wąskie. Pokrywy wyraźnie rzeźbione, lśniące. Nielotny.

C.attenuatus

Ojcowski Park Narodowy 03.07.2019 Fot. Maksymilian Syratt

Dolina Racławki 02.05.2016 Fot. Rafał Celadyn

Dolina Racławki 02.05.2016 Fot. Rafał Celadyn

  1. Liczebność. Zdecydowanie rzadki i lokalny
  2. Biotop. Zarośla, skraje lasów, brzegi strumieni, wilgotne polany
  3. Wymiary. Długość ciała 13-16 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesieni. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Małopolska. Gatunek górski, w centralnej Polsce nieobecny
  6. Pokarm. Głównie ślimaki; dzięki wąskiej głowie umiejętnie wyciąga je z muszli
  7. Podobne. U pospolitego Cychrus caraboides pokrywy są pokryte drobnymi zmarszczkami, a golenie czarne
  8. Uwagi. Autorami obserwacji są Maksymilian SyrattRafał Celadyn
  9. C.attenuatus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s