Cychrus caraboides – Stępień ślimaczarz

Carabidae – Biegaczowate
Całe ciało czarne. Głowa i przedplecze wąskie. Pokrywy matowe, pokryte drobnymi zmarszczkami. Nielotny.

Las wiączyński 17.03.2011

Las wiączyński 17.03.2011

Justynów 12.04.2011

Justynów 12.04.2011

Justynów 12.04.2011

Justynów 12.04.2011

Las wiączyński 17.03.2011

Las wiączyński 17.03.2011

  1. Liczebność. Dość pospolity
  2. Biotop. Wilgotne lasy
  3. Wymiary. 13-20 mm
  4. Czas lotu. Marzec – październik. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Głównie ślimaki
  7. Podobne. Bardzo rzadki Cychrus attenuatus ma głębiej rzeźbione i bardziej lśniące pokrywy, a golenie zwykle czerwonobrązowe
  8. C.caraboides w bazie BioMap
Las wiączyński 17.03.2011

Las wiączyński 17.03.2011

Justynów 12.04.2011

Justynów 12.04.2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s