Elaphrus cupreus – Pierzchotek przybrzeżnik

Carabidae – Biegaczowate
Głowa szersza od przedplecza. Oczy duże szeroko rozstawione. Ubarwienie ciała brunatne; dołki na pokrywach fioletowoniebieskie. Golenie jaśniejsze od ud, stopy z ciemnoniebieskim, metalicznym połyskiem.

E.cupreus

Ojcowski Park Narodowy 26.06.2018 Fot. Maksymilian Syratt

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Piaszczyste i gliniasto-muliste brzegi różnych zbiorników wodnych, leśne mokradła
  3. Wymiary. 7.5-9.5 mm
  4. Czas lotu. Marzec/kwiecień – sierpień/wrzesień. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Małopolskie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Drobne bezkręgowce
  7. Podobne. 4 pozostałe krajowe gatunki pierzchotków: u Elaphrus uliginosus głowa jest węższa od przedplecza; Elaphrus riparius, Elaphrus ullrichii i Elaphrus aureus różnią się min. zielonkawym połyskiem na pokrywach i zielonym połyskiem na stopach
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Maksymilian Syratt
  9. E.cupreus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s