Notiophilus aestuans – Wyszczerek

Carabidae – Biegaczowate
Głowa i oczy uderzająco duże. Na czole 8 bruzd czołowych. Pokrywy bez rozjaśnień wierzchołkowych; na każdej z nich 2 chetopory apikalne. Nogi czarne; golenie nie są jaśniejsze niż uda.

N.aestuans

Łódź-Widzew 16.04.2011

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Lasy, wrzosowiska, ugory, pola uprawne, tereny ruderalne
  3. Wymiary. 4-5.3 mm
  4. Czas lotu. Marzec/kwiecień – listopad. Aktywny także w ciągu dnia. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Drobne bezkręgowce, przede wszystkim skoczogonki i roztocze
  7. Podobne. U najbardziej podobnego Notiophilus aquaticus bruzd czołowych jest 5, a chetoporów apikalnych po jednym na każdej z pokryw. U Notiophilus biguttatus wierzchołki pokryw są rozjaśnione. Notiophilus germinyi i Notiophilus palustris maja golenie jaśniejsze, niż uda
  8. N.aestuans w bazie BioMap
  9. Wymowa: notiofilus estuans

2 thoughts on “Notiophilus aestuans – Wyszczerek

  1. Czesc.Stare zdjecie.Sam oznaczyles czy ktos pomogl ze stara fotka?Ciekawi mnie droga od zdjecia do oznaczenia.Fajnie ze wyciagasz zdjecia z szuflady.I dochodza nowe gatunki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s