Acanthocinus griseus – Tycz mniejszy

Cerambycidae – Kózkowate
Także pod nazwami tycz szary i tycz świerkowy. Pokrywy szare z ciemnymi pasami poprzecznymi. Czułki długie, dwubarwne.

Świętoszów 09.08.2013 Fot. Ryszard Orzechowski

Świętoszów 09.08.2013 Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Nieczęsty i tylko lokalnie liczny; na Wyżynie Łódzkiej bardzo rzadki
  2. Biotop. Bory sosnowe; aktywny głównie nocą i o zmierzchu
  3. Wymiary. 8-13 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – sierpień. Imago żyje do dwóch lat
  5. Lokalizacja. Dolnośląskie
  6. Pokarm. Larwy żerują w drewnie sosnowym, świerkowym i jodłowym
  7. Podobne. Znacznie rzadszy Acanthocinus reticulatus oraz Leiopus linnei/nebulosus
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski

2 thoughts on “Acanthocinus griseus – Tycz mniejszy

  1. Tu będzie chyba błąd z lokalizacją zapewne chodzi o Świętoszów w dolnosląskim.Moja stara brygada się tam mieści,Trzeba Rycha dopytać.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s