Leiopus linnei/nebulosus – Capoń mglisty/Capoń bukowiec

Cerambycidae – Kózkowate
Dwa bliźniacze gatunki, które odróżnić można po detalach jak owłosienie ostatniego sternitu ( samice ), czy kształt rowku przy nasadzie czułków. Pewność oznaczenia samców daje właściwie tylko badanie kopulatorów. Pokrywy i przedplecze szarobrązowe, z charakterystycznym deseniem. Końce pokryw zdobione licznymi ,okrągławymi, położonymi blisko siebie, czarnymi plamkami. Czułki dwubarwne.

Widzew 11.06.2014

Widzew 11.06.2014

Las wiączyński 06.06.2014

Las wiączyński 06.06.2014

Las wiączyński 06.06.2014

Las wiączyński 06.06.2014

Bereżki 26.05.2014

Bereżki 26.05.2014

  1. Liczebność. Leiopus linnei pospolity, Leiopus nebulosus rzadki
  2. Biotop. Lasy, parki, ogrody, sady, aleje
  3. Wymiary. Długość ciała 5-10 mm
  4. Aktywność. Maj – sierpień
  5. Lokalizacja. Bieszczady, łódzkie
  6. Pokarm. Imagines obgryzają gałązki ze świeżej kory, lub w ogóle nie pobierają pokarmu. Larwy żerują w drewnie drzew liściastych
  7. Podobne. Rzadki Leiopus punctulatus, który różni się odcieniem pokryw ( mniej brązu ), a czarne plamki na końcach jego pokryw zwykle są mniej liczne i bardziej odizolowane. Także Acanthocinus griseus – samica ma wyraźnie widoczne, spiczaste pokładełko, a samiec dłuższe czułki
  8. L.linnei w bazie BioMap
  9. L.nebulosus w bazie BioMap
Las wiączyński 06.06.2014

Las wiączyński 06.06.2014

Leiopus

Las wiączyński 15.05.2018

Leiopus species

Las wiączyński 15.05.2018

Leiopus

Sine Wiry 25.06.2015

Leiopus

Łódzki Ogród Botaniczny 02.06.2017

Widzew 11.06.2014

Łódź – Widzew 11.06.2014

Widzew 11.06.2014

Widzew 11.06.2014

L.linnei

Łódzki Ogród Botaniczny 02.06.2017

Dodaj komentarz