Exocentrus adspersus – Bierka dębowa

Cerambycidae – Kózkowate
Ubarwienie ciała mało kontrastowe. Przedplecze o szerokości wyraźnie większej od długości. Na pokrywach pionowe rzędy jasnych plamek.

E.adspersus

Opolskie – Czerwiec 2018 Fot. Monika Pastrykiewicz

Ex. adspersus

Warszawa – Miedzeszyn – hodowla z dębu: 21.10.2012-20.01.2013 ( Imago ) Fot. Adam Woźniak

  1. Liczebność. Niekoniecznie rzadka, lecz z racji skrytego trybu życia, niewielkich rozmiarów i maskującego ubarwienia rzadko obserwowana
  2. Biotop. Lasy, parki, aleje, ogrody
  3. Wymiary. 5-8 mm
  4. Czas lotu. Rójka od maja do lipca, głównie o zmierzchu. Dzień imagines spędzają w kryjówkach
  5. Lokalizacja. Opolskie, mazowieckie. Występuje zapewne w całej Polsce
  6. Pokarm. Imagines ogryzają z kory cienkie gałązki. Larwy ksylofagiczne, żerują w gałązkach dębów, rzadziej w rozmaitych innych drzewach lisciastych
  7. Podobne. Pozostałe 3 krajowe gatunki z rodzaju różnią się min. kształtem przedplecza, czy brakiem bialych plamek ułożonych w pionowe rzędy
  8. Uwagi. Autorzy obserwacji – Monika PastrykiewiczAdam Woźniak
  9. E.adspersus w bazie BioMap
  10. Więcej o gatunku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s