Poecilium glabratum – Płaskowiak jałowcowy

Cerambycidae – Kózkowate
Poprzednio w rodzaju Phymatodes. Niewielka, drobna kózka o czerwonobrązowych czułkach i nogach; zgrubiałe uda ciemniejsze od stóp i goleni. Głowa i przedplecze brunatnoczerwone. Pokrywy zwykle dwubarwne – brunatnoczerwone z wyraźnym, mniej lub bardziej rozległym, czarnobrunatnym przyciemnieniem w ich tylnej części; przyciemnienie to na ogół nie dochodzi do szwu pokryw. Scutellum czarnobrunatne.

P. glabaratum

Okolice Krzywinia – hodowla z jałowca, 06 IV 2014 – 04 II 2015 Fot. A. Woźniak

  1. Liczebność. Zdecydowanie rzadki, lokalny, sporadycznie odnajdowany; lokalnie nieco częściej i regularnie obserwowany
  2. Biotop. Lasy, zwłaszcza ich skraje i leśne polany
  3. Wymiary. Długość ciała 5-9 mm
  4. Aktywność. Kwiecień – lipiec; apogeum pojawu w maju i czerwcu
  5. Lokalizacja. Znany z nielicznych stanowisk w różnych częściach kraju. Na Wyżynie Łodzkiej bardzo rzadki, lub nieobecny
  6. Pokarm. Larwy żerują w drewnie jałowców, sporadycznie zasiedlają też sosny i cyprysy
  7. Podobne. Typowo ubarwione osobniki nietrudne do identyfikacji
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Adam Woźniak, który pozyskał imago w marcu 2015 roku w drodze hodowli z materiału pobranego w czerwcu 2014 roku
  9. P.glabratum w bazie BioMap

Dodaj komentarz