Saphanus piceus – Szczosik leszczynowy

Cerambycidae – Kózkowate
Ciało lekko połyskujące, czarne, lub ciemnobrunatne – apikalne człony stóp i czułków zawsze brunatne. Przedplecze o zaokraglonych bocznych krawędziach, wyraźnie węższe od podstawy pokryw; przy bocznych krawędziach przedplecza niewielkie, ostre wyrostki. Potrafi latać, lecz czyni to niechętnie.

S piceus

Złotoryja – hodowla z leszczyny, 12 IV – 03 V 2015 Fot. A. Woźniak

  1. Liczebność. Zdecydowanie rzadki, lokalny, sporadycznie odnajdowany – mimo to na zasiedlonych stanowiskach regularnie, choć zwykle pojedynczo obserwowany. Czerwona Lista kat. DD
  2. Biotop. Wilgotne lasy górskie i na pogórzu, okazjonalnie także na terenach nizinnych
  3. Wymiary. 13-19 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – lipiec; czasem jeszcze w sierpniu. Aktywny głównie o zmierzchu i nocą, w ciągu dnia skrywa się w rozmaitych ciemnych zakamarkach
  5. Lokalizacja. Dolny Śląsk. Na Wyżynie Łodzkiej jak dotąd nie odnaleziony
  6. Pokarm. Polifagiczne larwy żerują w martwym drewnie rozmaitych drzew liściastych ( rzadziej iglastych ), jednak preferują leszczynę. Imagines nie odwiedzają kwiatów- nie wiem, czy pobierają pokarm
  7. Podobne. Liczne inne czarne kózki różniące się min. proporcjami przedplecza i brakiem ostrych wyrostków bocznych
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Adam Woźniak, który pozyskał imago w wyniku udanej hodowli
  9. S.piceus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s