Stephanocleonus turbatus – Opiołek nochal

Curculionidae – Ryjkowcowate
Znany wcześniej jako Stephanocleonus hollbergiiConiocleonus glaucus. Ryjek szeroki, dość długi. Przedplecze nierówno i rzadko, lecz grubo punktowane. Pokrywy szaro owłosione. Ubarwienie pokryw zmienne.

Młoszowa 28.07.2014 Fot. Rafał Celadyn

Młoszowa 28.07.2014 Fot. Rafał Celadyn

Młoszowa 28.07.2014 Fot. Rafał Celadyn

Młoszowa 28.07.2014 Fot. Rafał Celadyn

Pustynia Błędowska 25.07.2021 Fot. Marek R.Swadzba

Pustynia Błędowska 25.07.2021 Fot. Marek R.Swadzba

  1. Liczebność. Miejscami pospolity, lecz z uwagi na nocny tryb życia rzadko obserwowany
  2. Biotop. Lasy (chętnie w sosnowych młodnikach), wrzosowiska, tereny piaszczyste (np. wydmy śródleśne)
  3. Wymiary. Długość ciała 10-12.5 mm
  4. Aktywność. Kwiecień – październik
  5. Lokalizacja. Małopolskie, lubelskie, wielkopolskie
  6. Pokarm. Larwy żerują w korzeniach sosen
  7. Podobne. Stosunkowo charakterystyczny
  8. Uwagi. Obserwacja i fotografie – Augustyna Marek R.Swadzba Rafał Celadyn Ricosz
  9. S.hollbergi w bazie BioMap
S.hollbergi

Łuków 05.05.2015 Fot. Ricosz

S hollbergi

Łuków 06.06.2012 Fot. Ricosz

Rezerwat Wrzosowiska w Okonku 08.06.2022 Fot. Augustyna

Rezerwat Wrzosowiska w Okonku 08.06.2022 Fot. Augustyna

St.hollbergi

Łuków 06.06.2012 Fot. Ricosz


avidal

2 thoughts on “Stephanocleonus turbatus – Opiołek nochal

  1. Dziś zaobserwowany w miejscowości Silnica (RDLP Katowice) w woj. łódzkim na młodej, zeszłorocznej uprawie sosnowej.

Leave a Reply