Onthophagus illyricus

Scarabaeidae – Poświętnikowate
Na głowie samicy dwie wyraźne listewki pozbawione guzków, czy rogów. Na głowie samca pojedyncza listewka z wyciągniętymi ku tyłowi „rogami”. Przedplecze czarne z zielonkawym, bądź brązowawym połyskiem, stosunkowo gęsto punktowane. Pokrywy czarnobrunatne, czasem z czerwonawym połyskiem; punktowanie międzyrzędów mocne i wyraźne.

Onth. illyricus

Stradów 12.06.2018 Samica

O.illyricus

Stradów 12.06.2018

  1. Liczebność. Rzadki, lokalnie liczny na południu kraju. Czerwona Lista kat. DD
  2. Biotop. Pastwiska, łąki, inne otwarte tereny, na których wypasane są krowy i owce; zwłaszcza na kserotermach
  3. Wymiary. 6-11.5 mm
  4. Czas lotu. Aktywny od kwietnia do sierpnia/września
  5. Lokalizacja. Ponidzie. Na Wyżynie Łódzkiej zdecydowanie rzadki, lub nawet nieobecny
  6. Pokarm. Imagines i larwy koprofagiczne
  7. Podobne. Przede wszystkim liczniejszy Onthophagus taurus, z którym często dzieli stanowiska. Można go odróżnić po słabszym punktowaniu przedplecza i międzyrzędów pokryw
  8. O.illycirus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s