Tenebrio opacus

Tenebrionidae – Czarnuchowate
Ubarwienie ciała jednolite, czarne. Przedplecze matowe, z podwójną bruzdą zwaną listewką przy tylnej krawędzi oraz ze słabo spłaszczonymi bokami. Pokrywy wyraźnie, grubo punktowane. Przednie golenie lekko, łukowato wygięte.

T.opacus

Łęgi Słubickie 19.04.2018 Fot. Marek Adamski

  1. Liczebność. Niezbyt pospolity, rzadko obserwowany
  2. Środowisko. Głównie lasy oraz zaniedbane parki i ogrody; także samotnie stojące stare drzewa liściaste. Znajdowany w dziuplach, murszejących kłodach, pod korą
  3. Wymiary. 13-18 mm
  4. Czas lotu. Cały rok. Aktywny nocą
  5. Lokalizacja. Lubuskie
  6. Pokarm. Wszystkożerny, larwy saprofagiczne
  7. Podobne. Pozostałe dwa krajowe gatunki z rodzaju, różniące się kształtem krawędzi przedplecza i ich punktowaniem. Tenebrio molitor wyposażony jest w pojedynczą listewkę na lśniącym przedpleczu. Pokrywy u Tenebrio obscurus są słabo, drobno punktowane. Podobny jest też Neatus picipes, u którego przednie golenie są proste
  8. Uwagi. Identyfikacja Rafał Szczecin
  9. Uwagi 2. Autorem obserwacji jest Marek Adamski

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s