Neatus picipes

Tenebrionidae – Czarnuchowate
Ubarwienie ciała czarne, rzadziej ciemnobrązowe. Przedplecze i pokrywy błyszczące. Punktowanie przedplecza zróżnicowane – drobne w części środkowej, częściowo grube przy bocznych krawędziach. Przednie golenie niemal proste, bez wyraźnego łukowatego wygięcia.

N.picipes

Krępa 22.04.2018 fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Nierzadki, lecz sporadycznie obserwowany
  2. Środowisko. Lasy oraz zaniedbane parki, sady i ogrody; także samotnie stojące stare drzewa liściaste, zwłaszcza na terenach wilgotnych. Znajdowany w dziuplach, murszejących kłodach, pod odstającą korą
  3. Wymiary. 12-16 mm
  4. Czas lotu. Cały rok
  5. Lokalizacja. Lubuskie
  6. Pokarm. Wszystkożerny, larwy saprofagiczne
  7. Podobne. Gatunki z rodzaju Tenebrio różniące się min. równomiernym punktowaniem przedplecza i wyraźnie, łukowato wygiętymi przednimi goleniami
  8. Uwagi. Autorem obserwacji i identyfikacji jest Ryszard Orzechowski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s