Asilus barbarus – Łowik barbarzyńca

Asilidae – Łowikowate
Ciało masywne. Głowa złociście pomarańczowa owłosiona; (mystax) broda z długimi, ogniście pomarańczowymi włoskami. Tułów czarny poza intensywnie karminowopomarańczowym scutum. Odwłok czarny z białymi plamkami na tylnych krawędziach tergitów. Uda czarne z czerwonymi wierzchołkami. Golenie i stopy czerwone. Skrzydła czarne z rozległą, jaskrawo pomarańczową plamą rozlewająca się szeroko wzdłuż krawędzi kostalnej. Jaskrawe barwy upodobniają go do agresywnych nastecznikowatych i symulują obecność uzbrojonego w jad żądła.

Sardynia 18.09.2018 Fot. djhiker

  1. Zasięg. Zachodnia część regionu śródziemnomorskiego – kraje Maghrebu, Hiszpania, Portugalia, południowe krańce Francji – w tym Korsyka, oraz Sardynia, Sycylia i południowe Włochy, centralna Azja (Rosja, Chiny, Mongolia, Kazachstan), Azja Mniejsza
  2. Siedlisko. Preferuje tereny otwarte i półotwarte – chętnie pastwiska; unika zarośli i lasów
  3. Wymiary. Długość ciała około 20-25 mm; wg niektórych źródeł do 30 mm
  4. Aktywność. Sierpień – listopad (w regionie śródziemnomorskim)
  5. Lokalizacja. Włochy. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Drapieżny – poluje na rozmaite owady, w tym na duże żądłówki; zwykle jednak jego ofiara padają muchówki i larwy owadów związanych z odchodami dużych ssaków hodowlanych. Drapieżne larwy rozwijają się w glebie – typowy pokarm stanowią larwy Scarabaeidae
  7. Podobne. Piękny i wyjątkowy
  8. Uwagi. Autor obserwacji – djhiker
  9. A.barbarus w iNat

Sardynia 15.09.2018 In copula Fot. djhiker


Asilidae - Świat


Łódź 19.11.2025

avidal

Dodaj komentarz