Mesembrina meridiana – Odchodnica pastwiskowa

Muscidae – Muchowate
Duża i lśniąca czarna mucha z pomarańczowo zabarwionymi nasadami skrzydeł. Samica składa wyjątkowo duże, 5-milimetrowe jaja, z których larwy wykluwają się natychmiast po ich złożeniu.

Widzew 12.05.2015

Łódź – Widzew 12.05.2015

Rogów 01.05.2012

Rogów 01.05.2012  Samiec

Żeromin 29.07.2010

Żeromin 29.07.2010  Samica

  1. Liczebność. Pospolita, ale nie lata chmarami
  2. Biotop. Okolice pastwisk, stajni, gospodarstw  – wszędzie tam gdzie znajdzie odchody krów i koni
  3. Wymiary. 9-13 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – październik
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek i nektar, przejrzałe owoce leśne. Larwy rozwijające się w odchodach są drapieżne i atakują larwy owadów saprofagicznych
  7. Podobne. Bardzo rzadka Mesembrina intermedium. Także rączyca Zophomyia temula , bardziej wszakże oszczeciniona

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s