Mesembrina meridiana – Odchodnica pastwiskowa

Muscidae – Muchowate
Duża i lśniąca czarna mucha z pomarańczowo zabarwionymi nasadami skrzydeł. Samica składa wyjątkowo duże, 5-milimetrowe jaja, z których larwy wykluwają się natychmiast po ich złożeniu.

Widzew 12.05.2015

Łódź – Widzew 12.05.2015

Rogów 01.05.2012

Rogów 01.05.2012  Samiec

Żeromin 29.07.2010

Żeromin 29.07.2010  Samica

M.meridiana

Uherce Mineralne 17.07.2018 Fot. Andrzej Kucharski

  1. Liczebność. Pospolita, ale nie lata chmarami
  2. Biotop. Okolice pastwisk, stajni, gospodarstw  – wszędzie tam gdzie znajdzie odchody krów i koni
  3. Wymiary. 9-13 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – październik
  5. Lokalizacja. Łódzkie, kujawsko-pomorskie, Bieszczady. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek i nektar, przejrzałe owoce leśne. Larwy rozwijające się w odchodach są drapieżne i atakują larwy owadów saprofagicznych
  7. Podobne. Bardzo rzadka Mesembrina intermedium. Także rączyca Zophomyia temula , bardziej wszakże oszczeciniona
  8. Uwagi. Autorem niektórych obserwacji jest Andrzej Kucharski
M.meridiana

Stary Toruń 21.07.2017 Fot. Andrzej Kucharski

Mes.meridiana

Stary Toruń 21.07.2017 Fot. Andrzej Kucharski

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s