Phaonia apicalis

Muscidae – Muchowate
Oczy delikatnie, miejscowo owłosione, duże, brązowoczerwone, u samicy rozdzielone szerokim czołem, u samca niemal się stykające. Tułów i odwłok szaroczarne. Barki zawsze szaroczarne. Notopleuron (jedna z bocznych płytek tułowiowych) nagi. Uda i golenie żółte; przednie uda a czasem także golenie z brunatnym, mniej lub bardziej rozległym przyciemnieniem. Na przedniej krawędzi przednich goleni brak szczecinek. Stopy brunatnoczarne. Czułki czarne; wici czułków z wyraźnym owłosieniem – przynajmniej niektóre włoski dłuższe od połowy szerokości 3-go członu czułków . Skrzydła przezroczyste, zażółcone przy nasadach. Łuseczka skrzydłowa (calypter) żółta. Przezmianki żółte.

Phaonia

Las wiączyński 15.05.2018

Phaonia mating

Las wiączyński 15.05.2018

  1. Liczebność. Niezbyt pospolita
  2. Biotop. Lasy, parki, ogrody, polany
  3. Wymiary. Długość ciała 6-7 mm
  4. Aktywność. Kwiecień – październik
  5. Lokalizacja. Łódzkie
  6. Pokarm. Nektar, spadź. Larwy żerują w ściółce, są drapieżne
  7. Podobne. Liczne inne muchowate – min. Phaonia errans, Phaonia latipalpis (jaśniejsze czułki) i Phaonia zugmayeriae (żółte scutellum), także niektóre gatunki z rodzajów Mydaea i Muscina 
  8. Więcej o gatunku

avidal

Leave a Reply