Phaonia tuguriorum

Muscidae – Muchowate
Oczy duże, czerwonobrązowe, u samicy rozdzielone szerokim, a u samca bardzo wąskim czołem. Prescutum i scutum czarnoszare z podłużnymi, ciemniejszymi od tła smugami. Przed scutellum tylko jedna para szczecinek przedtarczkowych (prescutellar acrostichal brsitles). Scutellum mniej lub bardziej czerwonobrązowe. Odwłok szarobrązowy z ciemnymi plamkami. Uda i golenie żółtobrązowe do czerwonobrązowych; stopy ciemne. Czułki czarne poza pomarańczowobrązowym członem nasadowym. Skrzydła przezroczyste; żyłki poprzeczne wyraźnie przyciemnione. Komórka R5 otwarta, żyłka M niemal prosta, nie wygięta łukowato.

Łódź – BRUS 28.03.2020 ♀

Łódź – BRUS 28.03.2020 ♀

  1. Liczebność. Pospolita
  2. Biotop. Lasy, łąki, parki, ogrody, polany; preferuje tereny wilgotne
  3. Wymiary. Długość ciała 6-7.8 mm
  4. Aktywność. Marzec – październik
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całej Polsce
  6. Pokarm. Nektar, spadź i inne substancje płynne. Drapieżne larwy rozwijają się w butwiejącym drewnie, lub w ściółce; chętnie pożerają larwy innych, często znacznie większych muchówek
  7. Podobne.
  8. Przede wszystkim wyraźnie większa Phaonia valida (przed scutellum dwie pary szczecinek przedtarczkowych). Inne gatunki z rodzaju różnią się min. barwą scutellum i nóg (ciemne przednie uda u Phaonia errans), a przede wszystkim wyraźnie, łukowato wygiętą żyłką M