Ferdinandea cuprea

Syrphidae – Bzygowate
Oczy u samca holoptyczne, u samicy rozdzielone czołem. Tułów czarny z szarymi pasami. Odwłok pięknie, złocisto-miodowo opalizujący. Wić ciemniejsza od czułków. Tylna goleń z czarnymi, dość długimi szczecinami. Główka przezmianki czarna.

Grotniki 04.08.2013 Samica

Grotniki 04.08.2013 Samica


Grotniki 04.08.2013

Grotniki 04.08.2013


Grotniki 04.08.2013

Grotniki 04.08.2013


Las wiączyński 16.05.2015

Las wiączyński 16.05.2015


Las wiączyński 11.06.2016

  1. Liczebność. Pospolita
  2. Biotop. Lasy, parki, zarośla, polany
  3. Wymiary. 10-13 mm. Długość skrzydła 7.5-11.25 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – sierpień
  5. Lokalizacja. Łódzkie, Bieszczady. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Spadź i sok wyciekający z drzew; czasem widywana na kwiatach. Larwy rozwijają się na drzewach, w  pobliżu ran z wyciekającym sokiem, którym się żywią
  7. Podobne. Znacznie rzadsza Ferdinandea ruficornis jest zwykle ciemniej ubarwiona i nieco mniejsza. Główka przezmianki jest żółta, wić w kolorze czułków ( nie ciemniejsza od nich ), a szczecinki na tylnej goleni krótkie. Ferdinandea aurea w Polsce nie występuje
  8. Uwagi. Autorem obserwacji z Bieszczadów jest Andrzej Kucharski

Las wiączyński 17.08.2013 Samiec

Las wiączyński 17.08.2013 Samiec


ferd.cuprea

Zwierzyń 02.06.2017 Fot.Andrzej Kucharski


f.cuprea

Zwierzyń 25.08.2017 Fot.Andrzej Kucharski


Moszczenica 16.05.2012 Samiec

Moszczenica 16.05.2012 Samiec


Moszczenica 16.05.2012

Moszczenica 16.05.2012


Ślądkowice 09.05.2012

Ślądkowice 09.05.2012


Ślądkowice 09.05.2012

Ślądkowice 09.05.2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s