Nagusta goedelii

Reduviidae – Zajadkowate
Ubarwienie ciała jasne, ochrowo-żółte bądź ciemne, brązowo-czerwone. Głowa wąska, ponad dwukrotnie tak długa, jak szeroka; tuż przed nasadą czułków widoczne są dwa ostre, kolcowate wyrostki. Kłujka masywna, zakrzywiona do dołu i do tyłu. Przedplecze sześciokątne, z ostrymi wyrostkami na bokach. Na scutellum wzór w kształcie litery „Y”. Connexivum dwubarwne. Golenie jasnych form barwnych często z wyraźnym zielonkawym odcieniem.

Wiedeń 09.04.2020 Fot. Adrian Atamańczuk

Turcja 23.08.2011 Fot. Barış Çerçi

Wiedeń 09.04.2020 Fot. Adrian Atamańczuk

  1. Zasięg. Europa na południe od Sudetów i Karpat; lokalnie pospolity
  2. Siedlisko. Gatunek nadrzewny, rzadko opuszczający gęstwinę gałęzi i liści. Szczególnie chętnie zasiedla dęby i jesiony
  3. Wymiary. Długość ciała 12.5-16.3 mm
  4. Aktywność. Od marca do późnej jesieni. Zimuje imago; nowe pokolenie imagines od sierpnia. Jesienią regularnie spotyka się osobniki tego gatunku w budynkach, gdzie poszukują miejsc dogodnych do przezimowania
  5. Lokalizacja. Austria, Turcja. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Drapieżny. Chętnie poluje ma mszyce i inne Homoptera, ale obserwowano również wysysanie larw motyli i rośliniarek, muchówek, a nawet pajęczaków. Larwy wykazują tendencje do kanibalizmu
  7. Podobne. Znacznie rzadszy Nagusta simonis
  8. Uwagi. W razie zagrożenia imagines stosują strategię tanatozy, czyli udawanej śmierci
  9. Uwagi 2. Oznaczenie osobnika  z Wiednia Mateusz Sowiński
  10. Uwagi 3. Autorzy obserwacji – Barış Çerçi Adrian Atamańczuk

Reduviidae - Świat


avidal

Leave a Reply