Telostylinus angusticollis

Należy do rodziny Neriidae, która nie ma reprezentanta w faunie Polski. Głowa wąska, u samca bardziej wydłużona, niż u samicy. Czułki zakończone jasnymi wiciami; czułki samca dłuższe niż czułki samicy. Na bokach głowy oraz na wierzchu i bokach tułowia czarne, bądź brązowe pasy. Tergity ciemne, boki i spód odwłoka kremowobiałe, bądź żółte. Nogi uderzająco długie, zwłaszcza u samca; wydłużone także przednie biodra.

T.lineolatus

Jawa 06.07.2019 Samica Fot. Krzysztof Pach

  1. Liczebność. W zasięgu występowania zwykle pospolity i liczny – zasiedla Azję Południowo-Wschodnią, Australię i Oceanię
  2. Biotop. Rozmaite tereny zadrzewione, zwłaszcza wilgotne
  3. Wymiary. Długość ciała dochodzi do 20 mm
  4. Aktywność. ?
  5. Lokalizacja. Indonezja ( Jawa ). W Europie nie występuje
  6. Pokarm. Imagines żywią się nektarem, spadzią, sokiem z przejrzałych owoców i innym, słodkim pokarmem płynnym. Saprofagiczne larwy rozwijają się w gnijących owocach, w butwiejącym drewnie i innym materiale pochodzenie roślinnego
  7. Podobne. Wyraźnie mniejszy i o słabszym dymorfizmie płciowym Telostylinus lineolatus
  8. Uwagi. Samce walczą o samice przyjmując niemal pionowa postawę i uderzając się spodem głowy
  9. Uwagi 2. Larwy ostatniego stadium potrafią wykonywać dwudziestocentymetrowe! skoki
  10. Uwagi 3. Autorem obserwacji jest Krzysztof Pach
  11. Uwagi 4. Identyfikacja avidal
  12. Więcej o gatunku

Dodaj komentarz