Aradus cinnamomeus – Korowiec sosnowy

Aradidae – Korowcowate
Znany też jako rozwałek sosnowy. Ubarwienie jednolicie rdzawobrązowe. Czułki nieco dłuższe od głowy; 2 i 3 człon czułków mniej więcej równej długości. Pokrywy skrzydłowe wyraźnie zwężające się ku tyłowi; samice często ze zredukowanymi skrzydłami. Forma w pełni uskrzydlona to ledwie 2% populacji. U samców brak skrzydeł tylnych, skrzydła przednie zesklerotyzowane. Gatunek nielotny.

Polecko 07.08.2014 Fot. Ryszard Orzechowski

Polecko 07.08.2014 Fot. Ryszard Orzechowski

Zielona Góra 08.05.2013 Fot. Ryszard Orzechowski

Zielona Góra 08.05.2013 Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Nierzadki, a często wręcz pospolity. Samice stanowią około 60% populacji
  2. Biotop. Lasy, wrzosowiska
  3. Wymiary. 3.5-4.5 mm. Samce przeciętnie nieco mniejsze od samic
  4. Czas lotu. Wiosna- jesień. Zimuje imago i larwa. Najaktywniejszy w słoneczne, gorące dni
  5. Lokalizacja. Lubuskie; występuje na izolowanych stanowiskach w całym kraju
  6. Pokarm. Soki roślinne, zwłaszcza z miazgi sosen i modrzewi. W przeciwieństwie do pozostałych gatunków z rodzaju Aradus unika odżywiania się grzybami
  7. Podobne. Inne korowcowate różnią się min. barwą ciała i proporcjami długości członów czułków
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s