Stenocranus minutus – Podłężnik łąkowy

Delphacidae – Szydlakowate
Niewielki, jasnobrązowy pluskwiak równoskrzydły o wydłużonej głowie ( wskazany widok z boku ). Pokrywy przezroczyste, czasem z ciemnobrązowymi pasami. Podłużne pasy na twarzy brązowe.

Widzew 18.03.2015

Łódź – Widzew 18.03.2015

S.minutus

Łódź – Młynek 02.04.2016

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Głównie otwarte tereny trawiaste
  3. Wymiary. 4.5-5.8 mm
  4. Czas lotu. Marzec – listopad. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Soki wysysane z traw, najchętniej z kupkówki pospolitej
  7. Podobne. Pozostałe dwa krajowe gatunki z tego rodzaju – Stenocranus major i Stenocranus fuscovittatus są przeciętnie nieco większe i zdecydowanie rzadsze. Różnią się słabiej wydłużoną głową i czarnymi pasami na twarzy; niemniej niektóre osobniki są bardzo trudne do odróżnienia
S minutus

Widzew 23.04.2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s