Capsus ater – Tasznik czarny

Miridae – Tasznikowate
Ciało czarne, krępe; przedplecze u części osobników pomarańczowobrązowe. Nogi częściowo, lub niemal całkowicie pomarańczowożółte. Drugi człon czułków pogrubiony przy wierzchołku. Zimuje w stadium jaja. Wchodzi w skład plemienia Mirini.

Struga Dobieszkowska 19.06.2011

Struga Dobieszkowska 19.06.2011

Widzew 02.07.2014

Widzew 02.07.2014

Widzew 02.07.2014

Widzew 02.07.2014

Widzew 02.07.2014

Widzew 02.07.2014

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Środowisko. Łąki i inne trawiaste biotopy
  3. Wymiary. 5-6 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – wrzesień
  5. Lokalizacja. Łąka nad Młynówką, widzewskie zarośla, Ponidzie
  6. Pokarm. Soki traw
  7. Podobne. Pozostałe dwa krajowe gatunki z rodzaju: rzadkie Capsus wagneri i Capsus pilifer są całkowicie czarne, ewentualnie z pomarańczowymi akcentami na nogach, znacznie skromniejszymi niż u C. ater
  8. Więcej o gatunku
  9. Rozmieszczenie
Krzyżanowice 19.06.2016

Krzyżanowice 19.06.2016

Widzew 02.07.2014

Widzew 02.07.2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s