Globiceps fulvicollis

Miridae – Tasznikowate
Głowa, przedplecze i tułów czarne. Skrzydła samicy zwykle zredukowane, nie wystajace poza odwłok. Skrzydła samca zwykle normalnie rozwinięte, zakrywające odwłok. U nasady skrzydeł i na corium żółte plamy. Pierwszy człon czułków pomarańczowy, stosunkowo krótki ( krótszy od szerokości ciemienia ).  Uda pomarańczowobrązowe.

Krzyżanowice 19.06.2016

Krzyżanowice 19.06.2016

Krzyżanowice 19.06.2016

Krzyżanowice 19.06.2016

Murawy dobromierskie 25.07.2014 Samica

Murawy Dobromierskie 25.07.2014 Samica

  1. Liczebność. Rzadki
  2. Biotop. Zarośla, skraje lasów, wrzosowiska, murawy kserotermiczne
  3. Wymiary. Samica 4.5-5.5 mm. Samiec 5-6 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – wrzesień
  5. Lokalizacja. Murawy Dobromierskie, Ponidzie
  6. Pokarm. Nektar, sok roślinny. Larwy żywią się sokiem roślinnym, chętnie wysysanym z wierzb
  7. Podobne. Pozostałe 4 krajowe gatunki z tego rodzaju, różniące się detalami takimi jak ubarwienie nóg, czy skrzydeł. Do samców bardzo podobny jest Dryophilocoris flavoquadrimaculatus, u którego pierwszy człon czułków jest dłuższy od szerokości ciemienia
  8. Więcej o gatunku
  9. Rozmieszczenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s