Halticus apterus – Przegonik bezskrzydły

Miridae – Tasznikowate
Znany również jako przegonik grochowiec. Ciało czarne, błyszczące, w tylnej części zagięte ku dołowi. Brak srebrzystego, bądź złotawego opylenia na pokrywach skrzydłowych. Wyróżnia się formę krótkoskrzydłą ( brachypteryczną ) i rzadziej notowaną makropteryczną ( długoskrzydłą ). Wierzchołki ud, golenie oraz czułki są żółte; tylne uda zgrubiałe, przystosowane do wykonywania skoków.

H.apterus

Kraków 13.07.2019 Fot. Maksymilian Syratt

Hal.apterus

Kraków 13.07.2019 Fot. Maksymilian Syratt

  1. Liczebność. Nierzadki; zdecydowanie liczniejszy na południu kraju
  2. Biotop. Łąki, skraje lasów, polany, przydroża, ugory
  3. Wymiary. Długość ciała 2-3.3 mm
  4. Czas lotu. Lipiec-wrzesień. Zimuje jajo
  5. Lokalizacja. Małopolskie, świętokrzyskie
  6. Pokarm. Imagines i larwy wysysają soki z liści, nasion, pąków i kwiatów, najchętniej roślin z rodziny bobowatych oraz przytulii
  7. Podobne. 3 inne, znacznie rzadsze krajowe gatunki z rodzaju różnią się min. srebrzystym, złotawym ( przegonik żółtogłowy Halticus luteicollis ) opyleniem pokryw oraz detalami ubarwienia. Podobne są też niektóre inne gatunki z plemienia Halticini
  8. Uwagi. Autorem obserwacji imago jest Maksymilian Syratt
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Grzegorz Gierlasiński
  10. Więcej o gatunku
  11. Rozmieszczenie
H.apterus

Rezerwat Murawy Dobromierskie 28.06.2019 Nimfa

H.apterus nymph

Rezerwat Murawy Dobromierskie 28.06.2019 Nimfa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s