Miridae – Tasznikowate
Głowa szeroka z osadzonymi na jej bokach, silnie wypukłymi oczami. Policzki szerokie – dwukrotnie szersze od średnicy oka. Przedplecze czarne i lśniące, o bokach zwężających się ku tyłowi. Odwłok czarny, pekaty. Skrzydła silnie skrócone (forma brachypteryczna) lub w pełni rozwinięte (forma makropteryczna) – zawsze ze śnieżnobiałą przepaską poprzeczną. Uda i golenie żółtopomarańczowe z ciemnymi lampasami na tylnej parze nóg. Tylne uda i golenie wydłużone. Stopy czarne. Czułki z wydłużonymi członami, żółtopomarańczowe poza zaciemnionym członem wierzchołkowym.
- Status. Zdecydowanie rzadki – współcześnie wykazany z Niziny Sandomierskiej i z Mazowsza (osobniki na załączonych fotografiach)
- Siedlisko. Murawy o charakterze stepowym, murawy kserotermiczne, wygrzane trawiaste polany w widnych lasach
- Wymiary. Długość ciała około 4-4.5 mm
- Aktywność. Apogeum pojawu przypada na czerwiec i lipiec
- Lokalizacja. Mazowieckie
- Pokarm. Imagines i larwy żywią się sokami roślinnymi, wysysanymi zapewne z traw, a być może także z roślin zielnych
- Podobne. Inne gatunki z rodziny stosujące mimikrę upodobniającą je do mrówek – różnią się m.in. detalami ubarwienia i preferowanym biotopem
- Uwagi. Autor obserwacji – Witold Siekierzyński
- Uwagi 2. Weryfikacja oznaczenia Artur Taszakowski
- Rozmieszczenie
- M.alboornatus w iNat
Łódź 22.06.2026



