Pinalitus cervinus

Miridae – Tasznikowate
Ubarwienie ciała zmienne – złotobeżowe, czerwonobrązowe, zielonkawe. Pokrywy skrzydłowe i scutellum zwykle ciemno plamkowane. Pokrywy pokryte jasnymi włoskami. Wierzchołek cuneusa czarny, czerwonobrązowy, lub ciemnobrązowy. Nasada drugiego członu czułków jasna, zaś jego część apikalna zaciemniona.

Pinalitus

Łódź – Majerowskie Pole 20.08.2016

Pinalitus.

Majerowskie Pole 20.08.2016

P.cervinus

Majerowskie Pole 20.08.2016

P cervinus

Majerowskie Pole 20.08.2016

  1. Liczebność. Nierzadki
  2. Biotop. Lasy, parki, ogrody, zadrzewienia, zarośla, polany, kwietne łąki. Chętnie przesiaduje na lipach, leszczynach, jesionach i na bluszczu, oraz na kwitnących roślinach zielnych
  3. Wymiary. Samica 3.8-4.2 mm. Samiec 3.9-4.4 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesienie. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Łódzkie
  6. Pokarm. Soki roślinne, spadź, nektar
  7. Podobne. U Pinalitus rubricatus wierzchołek drugiego członu czułków jest jasny. U Pinalitus atomarius wierzchołek cuneusa jest jasny. Pinalitus viscicola jest bardziej kontrastowo ubarwiony
  8. Uwagi. Weryfikacja oznaczenia Grzegorz Gierlasiński
  9. Więcej o gatunku
  10. Rozmieszczenie
Pi.. cervinus

Majerowskie Pole 20.08.2016

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s