Pinalitus cervinus

Miridae – Tasznikowate
Ubarwienie ciała zmienne – złotobeżowe, czerwonobrązowe, zielonkawe. Pokrywy skrzydłowe i scutellum zwykle ciemno plamkowane. Pokrywy pokryte jasnymi włoskami. Wierzchołek cuneusa czarny, czerwonobrązowy, lub ciemnobrązowy. Nasada drugiego członu czułków jasna, zaś jego część apikalna zaciemniona.

Pinalitus

Majerowskie Pole 20.08.2016

Pinalitus.

Majerowskie Pole 20.08.2016

P.cervinus

Majerowskie Pole 20.08.2016

P cervinus

Majerowskie Pole 20.08.2016

  1. Liczebność. Nierzadki
  2. Biotop. Lasy, parki, ogrody, zadzrewienia, zarośla, polany, kwietne łąki. Chętnie przesiaduje na lipach, leszczynach, jesionach i na bluszczu, oraz na kwitnących roślinach zielnych
  3. Wymiary. Samica 3.8-4.2 mm. Samiec 3.9-4.4 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesienie. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Łódź
  6. Pokarm. Soki roślinne, spadź, nektar
  7. Podobne. U Pinalitus rubricatus wierzcholek drugiego członu czułków jest jasny. U Pinalitus atomarius wierzchoek cuneusa jest jasny. Pinalitus viscicola jest bardziej kontrastowo ubarwiony
  8. Uwagi. Weryfikacja oznaczenia Grzegorz Gierlasiński
  9. Więcej o gatunku
  10. Rozmieszczenie
Pi.. cervinus

Majerowskie Pole 20.08.2016

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s