Stenotus binotatus – Długoryjek żółtoczarny

Miridae – Tasznikowate
Zmienny w ubarwieniu smukły pluskwiak z plemienia Mirini o zarysowanym dymorfizmie płciowym. Samiec żółty z szerokimi ciemnymi pasami na skrzydłach. Samica bardziej zielona, niż żółta, bez szerokich pasów.

Struga Dobieszkowska 19.07.2011

Struga Dobieszkowska 19.07.2011

Struga Dobieszkowska 19.07.2011

Struga Dobieszkowska 19.07.2011

Struga Dobieszkowska 19.07.2011 Samiec

Struga Dobieszkowska 19.07.2011 Samiec

Widzew 08.07.2011

Łódź – Widzew 08.07.2011

  1. Liczebność. Pospolity, liczny
  2. Biotop. Lubi suche tereny porośnięte trawami
  3. Wymiary. 6-7 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – wrzesień
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Soki roślinne, chętnie z kłosów różnych traw
  7. Podobne. Grypocoris stysi w Polsce nie występuje. Nieco podobne są pluskwiaki z rodzaju Adelphocoris
  8. Więcej o gatunku
  9. Rozmieszczenie
Widzew 08.07.2011

Widzew 08.07.2011

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s