Andrena pilipes – Pszczolinka brunetka

Andrenidae – Pszczolinkowate
Ciało smoliście czarne. Skrzydła lekko, lecz wyraźnie brązowawo przyciemnione, zwłaszcza wzdłuż zewnętrznych krawędzi.

Gałków 08.05.2012

Gałków 08.05.2012 Samica

Widzew 02.07.2012

Łódź – Widzew 02.07.2012 Samica

Widzew 02.07.2012

Widzew 02.07.2012

Widzew 02.07.2012

Widzew 02.07.2012

  1. Liczebność. Raczej lokalnie i niezbyt licznie
  2. Biotop. Murawy kserotermiczne, ugory, wydmy śródleśne i inne tereny otwarte; także kwietne łąki, przydroża, polany i skraje lasów
  3. Wymiary. Samica 13-17 mm. Samiec 11-15 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – sierpień, dwa pokolenia
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar. Larwy żywią się mieszaniną pyłku i nektaru
  7. Podobne. Bardzo podobna Andrena nigrospina ma szczoteczki na tylnych goleniach ciemniejsze w górnej części – status tego gatunku jest kwestionowany
  8. Uwagi. Dawniej gatunek rozdzielony był na dwa bliźniacze, obecnie zsynonimizowane – Andrena pilipes i Andrena carbonaria
  9. Uwagi 2. Na Andrena pilipes pasożytują Nomada fulvicornis i Nomada meridionalis
  10. Uwagi 3. Weryfikację oznaczenia samic przeprowadzili DareckiJacek Wendzonka. Samca oznaczył Darecki
  11. Więcej o gatunku
A.pilipes

Łódzki Ogród Botaniczny 16.04.2016 Samiec

A.pilipes

Grądy nad Lindą 28.05.2018

A pilipes

Grądy nad Lindą 28.05.2018

Widzew 10.07.2014 Pszczolinka ta bardzo chętnie odwiedza nostrzyk

Widzew 10.07.2014 Pszczolinka ta bardzo chętnie odwiedza nostrzyk

Widzew 10.07.2014

Widzew 10.07.2014 Samica

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s