Panurgus calcaratus – Frantka zębouda

Andrenidae – Pszczolinkowate
Ciało czarne, pokryte dość skąpo czarnymi włoskami; tergity niemal nagie. Odwłok lekko spłaszczony. Głowa samca uderzająco duża. Na przedni skrzydle tylko 2 komórki kubitalne, co odróżnia ją od pszczolinek. Czułki zwykle częściowo rozjaśnione przy wierzchołkach ( brązowopomarańczowe ). Tworzy duże kolonie gniazdowe.

P.calcaratus

Okolice Kalwarii Zebrzydowskiej 25.07.2018 ♀ Fot. Magdalena Williams

Panurgus

Murawy Dobromierskie 29.07.2017 In copula

  1. Liczebność. Pospolita
  2. Biotop. Otwarte, ciepłe tereny, gdzie może gniazdować oraz kwietne łąki, ogrody, polany – na których zbiera pyłek
  3. Wymiary. 7-9 mm
  4. Czas lotu. Lipiec – wrzesień
  5. Lokalizacja.  Świętokrzyskie ( Przedborski Park Krajobrazowy ), mazowieckie. Występuje w całej Polsce
  6. Pokarm. Pyłek, który zbiera wyłącznie z kwiatów z rodziny złożonych (astrowatych ). Jest brzuchozbieraczką, jednak większość pyłku transportuje na goleniach; po powrocie do gniazda nogami ściąga pyłek, którym jest oblepiona
  7. Podobne. Większa Panurgus banksianus ma tergity pokryte włoskami i całkowicie czarne czułki
  8. Uwagi. Pasożytem gniazdowym jest Nomada fuscicornis
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Darecki
  10. Uwagi 3. Autorką obserwacji z mazowieckiego jest Magdalena Williams
Panurgus

Okolice Kalwarii Zebrzydowskiej 16.07.2018 Fot. Magdalena Williams

Pan.calcaratus

Okolice Kalwarii Zebrzydowskiej 04.08.2018 Samica przy norce Fot. Magdalena Williams

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s