Bombus argillaceus – Trzmiel ciemnoskrzydły

Apidae – Pszczołowate
Ciało czarno owłosione z żółta przepaska na scutum i z rozległą, żółtą plamą na scutellum. Odwłok samca z żółtą przepaska nasadową i z białą plamą wierzchołkową. Odwłok królowej jednolicie czarny. Skrzydła przyciemnione z granatowym połyskiem, zwłaszcza u królowej.

Ukraina 15.04.2023 Królowa Fot. Efarilis

Ukraina 10.05.2020 Królowa Fot. Efarilis

Ukraina 23.06.2019 Fot. Efarilis

  1. Zasięg. Europa na południe od Karpat, Ukraina, południowa Rosja, region czarnomorski, Kaukaz, Azja Mniejsza, Bliski Wschód, centralna Azja
  2. Siedlisko. Preferuje murawy o charakterze stepowym i inne wygrzane tereny otwarte. Gniazduje w norach gryzoni
  3. Wymiary. Długość ciała królowej 24-28 mm, robotnicy 13-15 mm, samca 14-17 mm
  4. Aktywność. Marzec – wrzesień
  5. Lokalizacja. Ukraina. W Polsce nie występuje – najbliższe stanowiska w Ukrainie i na Słowacji (stan na rok 2026)
  6. Pokarm. Nektar. Larwy żywią się mieszaniną pyłku i nektaru. Samice odwiedzają kwiaty z różnych rodzin – chętnie ogórecznikowatych i złożonych; gatunek polilektyczny
  7. Podobne. Inne trzmiele – ciemne skrzydła sprawiają, ze można go wziąć za trzmielca (podrodzaj Psithyrus)
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Efarilis
  9. B.argillaceus w iNat

Apidae - Świat


Łódź 20.08.2026

avidal

Dodaj komentarz