Bombus niveatus

Apidae – Pszczołowate
Tułów śnieżnobiało owłosiony z kontrastowo czarną przepaską na scutum. Odwłok u nasady biało owłosiony, z czarną przepaską na 3-im tergicie oraz z ogniście pomarańczowym wierzchołkiem. U zasiedlającego Grecję, Bułgarię i pogórza Turcji podgatunku vorticosus białe włoski na tułowiu i odwłoku zastąpione są przez włoski żółte.

Gruzja 02.08.2024 Fot. gernotkunz

Gruzja 02.08.2024 Fot. gernotkunz

  1. Zasięg. Bałkany (Czarnogóra, Kosowo, Grecja, Bułgaria, Macedonia, Serbia, Albania), Kreta, Cypr, Liban, Syria, Iran, Turcja, Azerbejdżan, Gruzja, Armenia
  2. Siedlisko. Podgatunek vorticosus zasiedla skraje lasów, widne zarośla, łąki i murawy na terenach podgórskich iw niższych partiach gór. Podgatunek niveatus preferuje łąki i murawy naskalne oraz murawy o charakterze stepowym w wyższych położeniach górskich
  3. Wymiary. Brak danych
  4. Aktywność. Kwiecień – wrzesień
  5. Lokalizacja. Gruzja. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Nektar. Larwy żywią się mieszaniną pyłku i nektaru. Samicę zbierają pyłek z kwiatów roślin z wielu różnych rodzin
  7. Podobne. Kilka innych gatunków z rodzaju jest bardzo podobnych – występują m.in w Azji Mniejszej, a ich poprawne rozróżnienie gwarantuje analiza mikroskopowa
  8. Uwagi. Autor obserwacji – gernotkunz
  9. B.niveatus w iNat

Apidae - Świat


Łódź 21.11.2025

avidal

Dodaj komentarz