Nemoura cinerea – Nieszczeta żółtonoga

Nemouridae – Nieszczetowate
Ubarwienie ciała czarnobrązowe. Nogi w znacznej mierze żółtawe; ciemniejsze są stopy, a często również wierzchołki ud. Czułki ciemne z żółtawymi trzonkami. Użyłkowanie skrzydeł czarne; żyłki przy wierzchołku przedniego skrzydła krzyżują się ze sobą tworząc skośny znak „X” – cecha diagnostyczna rodziny. Przysadki odwłokowe samca z parą ząbków wierzchołkowych – cecha determinacyjna gatunku.

Pobiedziska 15.05.2008 Fot. Andrzej Hańca

Pobiedziska 15.05.2008 Fot. Andrzej Hańca

Pobiedziska 15.05.2008 Fot. Andrzej Hańca

  1. Liczebność. Pospolita, zwłaszcza w górach i miejscami bardzo liczna
  2. Biotop. Płynące i stojące zbiorniki wodne, mokradła, rowy melioracyjne, bajora
  3. Wymiary. Długość ciała 4-6.8 mm; samce nieco mniejsze od samic
  4. Aktywność. Kwiecień – wrzesień
  5. Lokalizacja. Wielkopolskie
  6. Pokarm. Imagines nie pobierają pokarmu (do potwierdzenia). Larwy drapieżne
  7. Podobne. Liczne inne gatunki z rodziny – samce różnią się budową przysadek odwłokowych, samice mogą być nierozróżnialne; zasięg większości gatunków z rodziny ogranicza się jednak do terenów górzystych
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Andrzej Hańca

Dodaj komentarz