Brenthis daphne – Dostojka dafne

Nymphalidae – Rusałkowate
Na pomarańczowych, ciemno obrzeżonych skrzydłach czarne wzorki. Brak na nich srebrnych plamek, obecnych u niektórych dostojek. Spód tylnego skrzydła częściowo fioletowobrunatny. Nasada skrzydeł bez wyraźnego przyciemnienia.

Bułgaria 05.07.2010 Fot. Jarosław Bury

Bułgaria 05.07.2010 Fot. Jarosław Bury

  1. Liczebność. Gatunek rzadki, występuje jedynie na niewielkim obszarze w północno-wschodniej Polsce oraz Beskidzie Niskim Arek Gawroński
  2. Biotop. Lasy, polany, łąki śródleśne
  3. Wymiary. Rs 44-48 mm
  4. Okres lotu. Koniec maja – lipiec/sierpień. Gąsienica znajdowana od września do maja
  5. Lokalizacja. Bułgaria. W Polsce głównie w północnowschodniej i południowowschodniej części kraju
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują na w nocy jak i za dnia na liściach malin, rzadziej fiołków, krwiściągów i wiązówek
  7. Podobne. Brenthis ino różni się detalami desenia na spodniej stronie skrzydeł
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Jarosław Bury
  9. B.daphne na Lepiforum

avidal

Leave a Reply