Agroeca cuprea

Liocranidae – Obniżowate
Ubarwienie podstawowe brązowe, niekiedy z żółtym lub rdzawym odcieniem. Środek karapaksu u samicy z szeroką, żółtawą smugą centralną. Odwłok samicy z rozmytym, nieregularnym, żółto-brązowym deseniem. Samiec zwykle znacznie ciemniejszy od samicy, ze słabiej zaznaczonym deseniem.

Włochy – Bazzano 22.03.2023 Fot. Emanuele Santarelli

Hiszpania – Almeria 04.02.2023 Fot. faluke

  1. Status. Rzadki i nieliczny, obserwowany sporadycznie
  2. Siedlisko. Skraje lasów i leśne prześwietlenia, suche łąki i polany, murawy kserotermiczne, naskalne i psammofilne, wrzosowiska. Zasiedla suche i ciepłe biotopy
  3. Wymiary. Długość ciała samicy 3.7-5.2 mm, samca 3.3-4.2 mm
  4. Aktywność. Od wczesnej fenologicznej wiosny do późnej jesieni
  5. Lokalizacja. Hiszpania, Włochy
  6. Pokarm. Owady i inne bezkręgowce, na które aktywnie poluje
  7. Podobne. Inne gatunki z rodzaju, w tym najliczniejszy i zdecydowanie największy z nich Agroeca brunnea – identyfikacja obarczona dużym ryzykiem błędu
  8. Uwagi. Autorzy obserwacji – Emanuele Santarelli faluke
  9. Rozmieszczenie
  10. A.cuprea w iNat

Łódź 07.07.2025

avidal