Mogrus neglectus

Salticidae – Skakunowate
Obie płci ubarwione dość podobnie, choć samiec zwykle nieco ciemniejszy i z większą liczbą rdzawego owłosienia. Obszar wokół oczu pokryty jasnymi włoskami. Karapaks z silnie odstającymi, ciemnymi, sztywnymi włoskami. Odwłok z ciemniejszym od tła, lancetowatym w zarysie pasem grzbietowym, z którym sąsiadują jasne plamki. Nogi z pomarańczowobrązowymi prążkami.

Cypr 02.10.2023 Fot. Sebastian Czeczor

Cypr 02.10.2023 Fot. Sebastian Czeczor

  1. Zasięg. Bałkany, Bliski Wschód, Cypr, Kaukaz, północna Afryka
  2. Siedlisko. Stepy, suche murawy, pustynie i półpustynie – ale również tereny ruderalne i ludzkie osiedla
  3. Wymiary. Długość ciała samicy 7-8.8 mm, samca 5.6-6.5 mm
  4. Aktywność. Cały rok; apogeum pojawu od maja do sierpnia
  5. Lokalizacja. Cypr. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Drapieżny – poluje na głównie na mrówki i ich larwy/poczwarki
  7. Podobne. Zapewne niektóre inne gatunki z rodzaju
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Sebastian Czeczor
  9. M.neglectus w iNat

Salticidae - Świat


Łódź 22.11.2023

avidal

Dodaj komentarz