Malthinus spp. – Szczękoząbki

Cantharidae – Omomiłkowate
Głowa mała, często matowa, wyraźnie zwężająca się ku tyłowi. Przedplecze często matowe, czarne, żółte, lub pomarańczowe. Pokrywy stosunkowo krótkie; ostanie 2, lub 3 tergity wystają poza pokrywy, lecz są przykryte błoniastymi skrzydłami. Pokrywy zwykle z kontrastowymi plamami na wierzchołkach. Wewnętrzna strona żuwaczek z zębem – główna cecha determinacyjna rodzaju.
W Polsce 8 gatunków, zwykle trudnych do odróżnienia na podstawie fotografii terenowych.

Rezerwat Struga Dobieszkowska 15.06.2011

Rezerwat Struga Dobieszkowska 15.06.2011

Malthinus species

Łódzki Ogród Botaniczny 24.06.2017

Malthinus in copula

Łódzki Ogród Botaniczny 24.06.2017

Łódź Fot. Marek Wyszomirski

Łódź Fot. Marek Wyszomirski Identyfikacja Aneta Itczak

  1. Liczebność. Poza nierzadkim Malthinus flaveolus rodzaj skupia gatunki rzadkie, lub bardzo rzadkie
  2. Biotop. Głownie lasy, ale także murawy kserotermiczne, łąki, ugory (w zależności od gatunku)
  3. Wymiary. Długość ciała przykładowych gatunków: Malthinus facialis 3-4.5 mm, Malthinus punctatus 3-4 mm, Malthinus flaveolus 5-6 mm
  4. Aktywność. Kwiecień – październik
  5. Lokalizacja. Jak w podpisach fotografii
  6. Pokarm. Pyłek i drobne owady na wszystkich etapach rozwoju osobniczego
  7. Podobne. U gatunków z rodzaju Malthodes głowa i przedplecze bywają często lśniące; głowa zwykle nie zwęża się ku tyłowi tak wyraźnie. Najpewniej odróżnić je po braku zęba na wewnętrznej stronie żuwaczek

Leave a Reply