Harpalus smaragdinus – Dzier szmaragdowy

Carabidae – Biegaczowate
Ciało owalne, czarne z mniej lub bardziej wyraźnym zielonym połyskiem na pokrywach (dotyczy samic). Przedplecze gładkie, lśniące, z drobnym punktowaniem u nasady; brzegi przedplecza często wąsko, pomarańczowobrązowo podkreślone. Przy wierzchołkach pokryw brak chetoporów. Nogi i czułki czerwonobrązowe.

Tczew 15.05.2007 Fot. Alek Brzozowski

  1. Liczebność. Pospolity, liczny
  2. Biotop. Różnorakie tereny otwarte, w tym łąki, pola, ugory, skraje lasów
  3. Wymiary. Długość ciała 8-10.5 mm
  4. Aktywność. Wiosna – jesień; imagines aktywne głównie nocą
  5. Lokalizacja. Pomorskie
  6. Pokarm. Semizoofag – zjada nasiona i poluje na drobne bezkręgowce
  7. Podobne. Inne dziery, w tym Harpalus rubripes różniący się obecnością chetoporów (dołków z których wyrastają szczeciny) przy wierzchołkach pokryw oraz dziery o zielonkawym odcieniu pokryw (Harpalus affinis, Harpalus distinguendes). Zalecana opinia specjalisty
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Alek Brzozowski
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Mieczysław Stachowiak
  10. H.smaragdinus w bazie BioMap

Leave a Reply