Harpalus distinguendus – Dzier różnobarwny

Carabidae – Biegaczowate
Ciało samicy czarne bez metalicznego połysku, ciało samca lśniące z metalicznie zielonym, miedzistym lub purpurowym połyskiem. Pokrywy pozbawione owłosienia w międzyrzędach. Nogi ciemne lub czerwonobrązowe. Czułki jednolicie brunatnoczarne poza żółtoczerwonym członem nasadowym – istotna cecha diagnostyczna gatunku.

Osetnik 21.05.2021 ♂ Fot. Aleksander Dorda

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Różnorakie tereny otwarte, chętnie o piaszczystym podłożu
  3. Wymiary. Długość ciała 9-14 mm
  4. Aktywność. Wiosna – jesień
  5. Lokalizacja. Pomorskie
  6. Pokarm. Semizoofag – zjada nasiona i poluje na drobne bezkręgowce
  7. Podobne. Inne dziery, w tym bardzo rzadki Harpalus saxicola o ciemnym członie nasadowym czułków oraz Harpalus affinis (owłosione międzyrzędy pokryw, zwykle jaśniejsze czułki)
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Aleksander Dorda
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Rafał Celadyn
  10. H.distinguendus w bazie BioMap

avidal

Leave a Reply