Anastrangalia dubia – Zmorsznik jodłowy

Cerambycidae -Kózkowate
Przedplecze czarne, dłuższe niż szersze, z cienką linią po środku. Pokrywy samic czerwone, samców żółte; u samców szew pokryw zaczerniony. Nogi czarne. Czułki czarne, jednobarwne.

Bystre 23.06.2015

Bystre 23.06.2015 Samiec

Bystre 23.06.2015

Bystre 23.06.2015

  1. Liczebność. W zasięgu występowania bywa liczna
  2. Biotop. Lasy iglaste i mieszane, zwłaszcza ich skraje i prześwietlenia, stosy drewna, kwietne łąki, polany i przydroża
  3. Wymiary. 9-16 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – sierpień
  5. Lokalizacja. Bieszczady; na Wyżynie Łódzkiej nie odnaleziony
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy żerują w drewnie jodeł i świerków, rzadziej sosen – zarówno stojących, jak i powalonych
  7. Podobne. U samców Anastrangalia reyi i Anastrangalia sanguinolenta szew pokryw jest jasny. Ponadto przedplecze u A.sanguinolenta ma mniej więcej tę samą długość, co szerokość. Samice A.reyi są bardzo trudne do odróżnienia; decyduje kształt policzków
  8. A.dubia w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s