Hypocassida subferruginea

Chrysomelidae – Stonkowate
Głowa schowana pod szerokim przedpleczem o szeroko zaokrąglonych tylnych kątach. Ubarwienie ciała najczęściej jednolicie miedzianobrązowe, jednak u niektórych osobników przedplecze jest jaśniejsze od pokryw; u innych pokrywy są ciemno plamkowane. Spód ciała czarny.

Lubuskie 02.05.2012 Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Na południu kraju lokalnie liczny; w innych rejonach nieczęsty, lub wręcz rzadki
  2. Biotop. Ugory, łąki, polany, nieużytki
  3. Wymiary. 4.5-6 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesieni
  5. Lokalizacja. Lubuskie. W okolicach Łodzi rzadki
  6. Pokarm. Imagines i larwy żerują na powoju polnym
  7. Podobne. Stosunkowo charakterystyczny – nieco podobny jest bardzo rzadki i bardzo piękny tarczyk Cassida azurea
  8. Uwagi. Identyfikacja Robert Lasecki
  9. Uwagi 2. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski
  10. H.subferruginea w bazie Biomap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s