Brachyderes incanus – Choinek szary

Curculionidae – Ryjkowcowate
Ryjek krótki i szeroki. Ciało wydłużone, lekko spłaszczone, pokryte szarymi i miedzianobrązowymi łuseczkami, oraz złotymi włoskami. Nie posiada drugiej pary skrzydeł, zatem nie lata; wystraszony spada na ziemię, po czym wspina się na żerowisko.

Lublinek 17.03.2015

Lublinek 17.03.2015

Lublinek 17.03.2015

Lublinek 17.03.2015

Lublinek 17.03.2015

Lublinek 17.03.2015

  1. Liczebność. Pospolity, lecz z uwagi na nocny tryb życia nieczęsto obserwowany
  2. Biotop. Lasy iglaste, zwłaszcza z udziałem sosny
  3. Wymiary. 7-10.5 mm
  4. Czas lotu. Marzec – wrzesień. Zimuje imago w ziemi, lub głęboko w ściółce. Osobniki nowego pokolenia wypoczwarczają się w lipcu
  5. Lokalizacja. Lublinek, ale obecny z pewnością w większości sosnowych lasów i zadrzewień
  6. Pokarm. Igły sosen w wieku 6-12 lat , na których wygryza szczerby zwykle z jednej tylko strony. Żeruje nocą, a w ciągu dnia ukrywa się na szczytach pędów, przy pączkach między igłami. Larwy żerują na korzeniach sosen w różnym wieku – sosenki do 2 lat często obumierają wskutek ich żerowania
  7. Podobne. Inne jednolicie ubarwione ryjkowce o szerokim, krótkim ryjku; mimo to stosunkowo łatwy do rozpoznania
  8. Uwagi. Larwy choinka szarego ( samica składa w sezonie 200-1000 jaj ) są bardzo chętnie łowione jako pokarm dla własnych larw przez samice Cerceris arenaria. Jednak najgroźniejszym wrogiem jest rączyca Rondania dimidiata

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s