Brachypterus fulvipes

Kateretidae
Ciało owalne, z wierzchu brunatnoczarne. lub brunatnoczerwone. Tylne kąty przedplecza przytępione, nie wystają do tyłu; tylna krawędź przedplecza prosta. Boczne krawędzie przedplecza przed tylnymi kątami niemal proste. Pokrywy wyraźnie owłosione. Nogi czerwonobrązowe. Czułki czerwonobrązowe, buławkowate; u niektórych osobników buławki przyciemnione.

Łódź – BRUS 21.04.2020

Łódź – BRUS 21.04.2020

Łódź – BRUS 21.04.2020

  1. Liczebność. Nierzadki, ale trudny do odnalezienia
  2. Biotop. Wilgotne łąki, skraje lasów, polany, przydroża, ugory
  3. Wymiary. Długość ciała 1.7-2 mm
  4. Aktywność. Kwiecień – sierpień
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek, głównie z kwiatów pokrzyw. Larwy rozwijają się na pokrzywach
  7. Podobne. U Brachypterus urticae boczne krawędzie przedplecza są zwężone przed tylnymi kątami, a owłosienie pokryw skąpe i słabo dostrzegalne. U Brachypterus glaber czułki i nogi są ciemnobrunatne. U gatunków z rodzaju Brachypterolus tylne kąty przedplecza wystają do tyłu
  8. B.fulvipes w bazie BioMap

Leave a Reply