Serropalpus barbatus – Głaszczyn brodaty

Melandryidae – Śniadkowate
Ciało silnie wydłużone, wrzecionowate. Głowa, przedplecze i płytko, wzdłużnie bruzdkowane pokrywy są ciemnobrunatnoczerwone do niemal czarnych. Bardzo duże głaszczki, nogi oraz czułki są rdzawoczerwone; 11-członowe czułki u samicy krótsze od połowy długości ciała, a u samca dłuższe. Lata szybko, lecz nie potrafi skutecznie omijać przeszkód.

Niemcy – Hürth 21.06.2019 ♂ Fot. Marek R. Swadzba 

  1. Liczebność. Rzadko obserwowany, choć zapewne miejscami bywa liczny – zwłaszcza w górach
  2. Biotop. Lasy iglaste i mieszane
  3. Wymiary. Długość ciała 8-18 mm. Żółtawobiała larwa dorasta do 25 mm
  4. Aktywność. Czerwiec – październik (wg niektórych źródeł tylko do sierpnia); imagines aktywne głównie nocą, dzień spędzają w kryjówkach (chętnie pod korą, we mchu i w ściółce). Podczas rójki kopulacja odbywa się na pniach drzew bądź bezpośrednio na ziemi. Zimuje larwa w miescu żerowania
  5. Lokalizacja. Niemcy. W Polsce występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Imagines nie pobierają pokarmu. Larwy żerują zwykle w powalonych i ściętych, nieokorowanych jodłach i świerkach; nieco rzadziej zasiedlają drzewa stojące, lecz już chorujące – żywią się zmurszałym drewnem i grzybnią je porastającą. Bywają też znajdowane w odsłoniętych korzeniach
  7. Podobne. Charakterystyczny, choć w pierwszej chwili można go wziąć za dużego sprężyka
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Marek R. Swadzba
  9. S. barbatus w bazie BioMap

avidal

Leave a Reply