Meloe rugosus

Meloidae – Majkowate
Ciało czarne, matowe. Pokrywy silnie skrócone, bez guzków, regularnie pomarszczone. Przedplecze w zarysie prostokątne. Odwłok nabrzmiały. Czułki nitkowate.

Obrowiec 13.10.2014 Fot. Monika Pastrykiewicz

Obrowiec 13.10.2014 Fot. Monika Pastrykiewicz

  1. Liczebność. Rzadki. Czerwona Lista kat. DD
  2. Biotop. Skraje lasów, leśne polany, łąki przyleśne, pola, pastwiska
  3. Wymiary. Długość ciała 7-22 mm; samice wyraźnie większe od samców
  4. Aktywność. Wrzesień – listopad i kwiecień – maj ( rzadziej )
  5. Lokalizacja. Okolice Opola. Występuje w zachodniej i południowej Polsce. Z Wyżyny Łódzkiej nie wykazany
  6. Pokarm. Soczyste części roślin. Larwy żywią się pyłkiem i nektarem zgromadzonym przez dzikie pszczoły, do gniazd których dostają się jako pasażerowie „na gapę”, uczepiwszy się wcześniej odwiedzającej kwiaty pszczoły. Larwy pierwszego stadium pobierają hemolimfę z ciała pszczół, do których się przyczepią
  7. Podobne. Inne oleice różnią się np. kształtem przedplecza, urzeźbieniem pokryw, czy grubszymi, sznurkowatymi czułkami
  8. Uwagi. Autorką obserwacji i fotografii jest Monika Pastrykiewicz
  9. M.rugosus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s