Euoniticellus fulvus

Scarabaeidae – Poświętnikowate
Głowa ciemnobrunatna, u samicy pozbawiona punktowania i listw, u samca słabo punktowana z dwiema poprzecznymi listewkami przy nadustku. Przedplecze w zarysie sercowate, ciemnobrunatnożółte z metalicznym zielonkawym połyskiem. Pokrywy jaśniejsze od przedplecza, żółtobrunatne z drobnymi, słabo zaznaczonymi zielonkawymi plamkami; szew pokryw z zielonkawym podkreśleniem.

E.fulvus

Stradów 05.05.2018 Fot. Rafał Celadyn

  1. Liczebność. Rzadki, lokalnie liczny. Czerwona Lista kat. VU
  2. Biotop. Pastwiska, łąki, murawy, piaszczyste brzegi rzek; chętnie na glebach wapiennych i lessowych
  3. Wymiary. 7-12 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – czerwiec; sporadycznie także w lipcu i sierpniu
  5. Lokalizacja. Ponidzie. Na Wyżynie Łódzkiej jak dotąd nie odnaleziony
  6. Pokarm. Imagines i larwy koprofagiczne, znajdowane w ekskrementach bydła i ludzi
  7. Podobne. Łatwy do identyfikacji
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Rafał Celadyn
  9. E.fulvus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s