Strobilomyia melania/Strobilomyia infrequens

Anthomyiidae – Śmietkowate
Wierzch tułowia czarny, lśniący, zwykle z jasnymi podłużnymi smugami na pronotum. Boki tułowia jaśniejsze. Scutellum czarne. Odwłok czarny, u samca wyraźnie smuklejszy i szaro opylony. Skrzydła przezroczyste. Dwa tytułowe gatunki można odróżnić po budowie pokładełka u samic i przydatków odwłokowych u samców.

Las wiączyński 07.07.2015 Samiec

Łódź – Młynek 07.07.2015 Samiec

Las wiączyński 07.07.2015 Samiec

Młynek 07.07.2015 Samiec

Las wiączyński 07.07.2015 Samiec

Młynek 07.07.2015 Samiec

Strobilomyia

Łódź – Widzew 08.07.2017

  1. Liczebność. Nierzadkie, lokalnie liczne
  2. Biotop. Głównie plantacje i nasadzenia modrzewia; także wszelkie inne tereny z modrzewiami
  3. Wymiary. 5-7 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – ?
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występują w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar, pyłek. Larwy rozwijają się w szyszkach modrzewiowych, których nasionami się żywią. Na plantacjach modrzewia zasiedlonych bywa do 80% szyszek. Wskutek żerowania szyszki ulegają deformacji, ich łuski brunatnieją, wydzielają żywicę
  7. Podobne. Bliźniacza Strobilomyia laricicola występuje w górach. Bardzo podobne są też inne śmietki, np. z rodzajów Pegomya i Delia

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s