Tabanus atratus

Tabanidae – Bąkowate
Ciało masywne, krępe. Oczy duże, czarne z lekko rozjaśnioną częścią środkową, na tle której obecna jest wąska, czarna smuga poprzeczna w purpurowej obwódce – u samicy oczy rozdzielone wąskim czołem, u samca stykają się ze sobą. Tułów, odwłok, nogi i skrzydła intensywnie czarne, ewentualnie ciemnobrązowe; niekiedy z purpurowymi refleksami.

Karolina Południowa 23.08.2004 ♀ Fot. Kim Fleming

  1. Zasięg. Ameryka Północna – od południowo-wschodnich obszarów Kanady, poprzez wschodnie i środkowe stany USA (zachodnie stany zasiedla bardzo nielicznie i efemerycznie), aż po Teksas i Florydę oraz północno-wschodnie krańce Meksyku
  2. Siedlisko. Głównie tereny w pobliżu zbiorników wodnych; larwy rozwijają się w wodzie
  3. Wymiary. Długość ciała 20-28 mm; wg niektórych źródeł do 33 mm. Larwa dorasta do 50 mm
  4. Aktywność. Marzec – październik; samce zwykle nie latają jesienią
  5. Lokalizacja. USA. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Nektar, soki roślinne i spadź. Krwiopijne samice kłują bydło i inne ssaki stałocieplne – ludzi atakują rzadko i sporadycznie
  7. Podobne. Nietrudny do rozpoznania
  8. Uwagi. Autorzy obserwacji – Kim Fleming Sam Droege
  9. T.atratus w iNat

Maryland 26.08.2013 ♀ Fot. Sam Droege


Tabanidae - Świat


Łódź 27.01.2025

avidal

Dodaj komentarz