Gonia vacua – Czupura strachliwa

Tachinidae – Rączycowate
Krępa muchówka o szerokiej głowie i ciemnopomarańczowym odwłoku z czarnym, relatywnie wąskim pasem po środku, zwężającym się na tergitach 4 i 5 . Srebrne opylenie na bokach tergitów 3 i 4 słabo widoczne, bądź nieobecne, srebrne opylenie na tergicie 5 zwykle wyraźne. Zasila podrodzinę Exoristinae.

Lutowiska 29.05.2013

Lutowiska 29.05.2013

Lutowiska 29.05.2013

Lutowiska 29.05.2013

Lutowiska 29.05.2013

Lutowiska 29.05.2013

  1. Liczebność. Nierzadka, lokalnie liczna
  2. Biotop. Lasy i ich skraje, polany, zarośla
  3. Wymiary. 9-13 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – początek czerwca
  5. Lokalizacja. Łódzkie, Bieszczady. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek, nektar, spadź. Gatunki żywicielskie larw nie są znane – prawdopodobnie żeruje w gąsienicach motyli
  7. Podobne. Inne gatunki z  rodzaju, zwłaszcza Gonia capitata ( gatunek letni ) i Gonia ornata ( u której czarny pas na odwłoku zwykle jest szerszy w części apikalnej, a srebrne opylenie na bokach t3 i t4 wyraźne )
  8. Uwagi. Oznaczenie oraz informacje o rozmieszczeniu i żywicielach dzięki uprzejmości Cezarego Bystrowskiego
Konewka 25.04.2015

Konewka 25.04.2015

Konewka 25.04.2015

Konewka 25.04.2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s